1. » kontakt
  2. » oferta
  3. » strona główna

znajdujesz się: studia » studia lublin » uniwersytet przyrodniczy w lublinie
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Studia podyplomowe: Zarządzanie Jakością w Produkcji Żywności

Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii

Studia stacjonarne wieczorowe zaoczne
licencjackie
inżynierskie
jednolite magisterskie
magisterskie uzupełniające
podyplomowe 1750.00 pln
doktoranckie
Ceny za 1 semestr

O kierunku

  • Kierownik: Prof. dr hab. Zbigniew Dolatowski

    Informacje:
         tel. 0-81 462-33-39, 0-81 462-33-44
         email: mirosław.budoran@up.lublin.pl , elzbieta.solska@up.lublin.pl

    Odpłatność: 3500 (w tym 250 zł wpisowe).

    Informujemy o naborze na kolejną edycję Studiów Podyplomowych "Zarządzanie Jakością w Produkcji Żywności", które rozpoczną się w październiku 2008 r. Zgłoszenia należy składac do 30 września 2008 r.

  • Studium przeznaczone jest dla absolwentów studiów wyższych, zarówno magisterskich, jak i zawodowych o kierunkach związanych z żywnością, jak: technologia żywności i żywienie człowieka, rolnictwo, towaroznawstwo, agrobiznes, weterynaria, biologia, i innych pokrewnych, oraz dla studentów ostatniego roku studiów wymienionych kierunków studiów.

    Celem studium jest przygotowanie słuchaczy:

    1. do praktycznego wprowadzania systemów jakości, szczególnie zasad systemu HACCP w produkcji przetwórczej,
    2. pełnienia funkcji menedżera zarządzania jakością w zakładzie przetwórczym oraz negocjatora w kontaktach z audytorami innych jednostek, przedstawicielami organów nadzoru żywnościowego i Unii Europejskiej,
    3. sterowania jakością w warunkach produkcji i dystrybucji żywności.

    Zajęcia w Studium prowadzone są w formie wykładów, ćwiczeń i seminariów z przedmiotów: mikrobiologia, higiena żywności, utrwalanie żywności, toksykologia żywności, żywienie człowieka, prawo żywnościowe, zarządzanie jakością wg norm ISO, wdrażanie do produkcji przemysłowej systemów GLP, GMP, GHP i HACCP, ekonomiczne i społeczne aspekty zarządzania jakością. Wykładowcami są pracownicy naukowi uczelni i instytutów badawczych. Słuchacze uzyskują dyplom ukończenia Studium i certyfikat audytora.
    Zajęcia dydaktyczne realizowane są podczas dwudniowych zjazdów przez okres dwu semestrów. Zjazdy szkoleniowe odbywają się w soboty i niedziele jeden raz w miesiącu. Ogólny wymiar zajęć - ok. 220 godzin.

    Niezbędne dokumenty:

    • kserokopia dowodu osobistego,
    • kserokopia dyplomu,
    • podanie o przyjęcie,
    • 2 zdjęcia,
    • życiorys,
    • zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do studiowania.


    Adres korespondencyjny i informacyjny:
    Uniwersytet Przyrodniczy,
    Katedra Technologii Mięsa i  Zarządzania Jakością,
    ul. Skromna 8, 20-704 Lublin

    mgr inż. Mirosław Budoran, pokój 210,
    tel. (0 81) 462 33 39,
    e-mail: miroslaw.budoran@up.lublin.pl

    oraz

    mgr inż. Elżbieta Solska, pokój 215,
    tel. (0 81) 462 33 44, fax (0 81) 462 33 45,
    e-mail: elzbieta.solska@up.lublin.pl.

    Dokumenty należy składać na adres:
    Uniwersytet Przyrodniczy,
    Katedra Technologii Mięsa i  Zarządzania Jakością,
    ul. Skromna 8, 20-704 Lublin
    wraz z kserokopią dokonania wpłaty wpisowego na konto UP Lublin Nazwa banku:
    BRE BANK S.A. OR/Lublin, nr konta: 86 1140 1094 0000 5641 8500 1009 z dopiskiem "JAKOŚĆ".

Cel studiów:  Przygotowanie słuchaczy do:

  • wdrażania systemów jakości, szczególnie zasad systemu HACCP do produkcji przetwórczej żywności,
  • pełnienia funkcji pełnomocnika zarządzania jakością w zakładzie przetwórczym,
  • pełnienia funkcji negocjatora w kontaktach z audytorami innych jednostek i przedstawicielami organów nadzoru żywnościowego i Unii Europejskiej,
  • sterowania jakością w warunkach produkcji i dystrybucji żywności,
  • pełnienia funkcji audytora zarządzania jakością.

Program studiów:

Zajęcia prowadzone są w formie wykładów, ćwiczeń i seminariów z przedmiotów: mikrobiologia, higiena żywności, utrwalanie żywności, toksykologia żywności, żywienie człowieka, prawo żywnościowe, zarządzanie jakością według norm ISO, wdrażanie systemów GLP, GMP, GHP i HACCP, ekonomiczne i społeczne aspekty zarządzania jakością.

Wykładowcami są pracownicy naukowi różnych Uczelni i Instytutów Naukowych.

Słuchacze uzyskują dyplom ukończenia Studiów Podyplomowych według wymagań Ministerstwa Edukacji Narodowej i świadectwo audytora (certyfikat) zarządzania jakością w produkcji żywności.

Zobacz też:





» Więcej kryteriów

test